Kabızlığa Son!
Koronayla birlikte birçok kişi evden çalışmaya başladı. Hareketsizlik ve hazır beslenme sonucunda bağırsak hareketlerinin de yavaşlamasıyla birlikte kabızlık çok sık rastlanılan bir sorun haline geldi. Siz de bu problemden mustaripseniz şimdi vereceğim tavsiyeleri uygulayarak bundan kurtulabilirsiniz.
Öncelikle ilk yapmanız gereken şey düzenli aralıklarla ve yeterince su içmektir. Su, yediğiniz yiyecekleri yumuşatırken, bağırsak hareketlerinizi arttırır.
Bol lifli beslenmeye özen gösterin. Günlük almanız gereken lif miktarı 25-30g arasında değişir. Bunu karşılayabilmek için tam tahıllar, kurubaklagiller, meyve ve sebzelerden destek alın.
Probiyotikleri ve prebiyotikleri hayatınıza dâhil edin. Kefir, yoğurt, ev yapımı turşu, kombucha probiyotiklere örnektir. Fermente ürünler bağırsak için faydalı bakteriler içerirler. Bu bakteriler bağırsak sağlığını doğrudan etkileyerek hem sindirim sisteminizi düzenler hem de bağışıklığınızı arttırarak sizi hastalıklardan korur. Prebiyotikleri ise probiyotik bakterilerin yiyeceği gibi düşünebilirsiniz. Fermente yiyeceklerin yanında mutlaka prebiyotik olan muz, enginar, elma, pırasa, kereviz, soğan, sarımsak, yulaf gibi yiyecekler tüketin ki probiyotik bakteriler canlılığını sürdürebilsin. Aynı zamanda probiyotik bakterin azalmasına neden olan işlenmiş ve paketli ürünleri de tüketmemeye özen gösterin.
En önemli çözüm önerim ise bol bol hareket etmek. Spor yapmasanız bile en azından yapacağınız kısa yürüyüşler bağırsaklarınızın çalışmasına oldukça yardımcı olacaktır.
Yapmanız gerekenlerden bahsettik. Peki ya yapmamanız gerekenler? Doktor tavsiyesi dışında laksatif kullanmayın. Sinameki içeren veya zayıflama adı altında satılan çayları satın almayın, denemeyin. Bunlar bağırsak tembelliği oluşturarak kabızlığınızı daha ciddi boyutlara getirir.
Son olarak bol miktarda lif içeren bir tarif paylaşıyorum. Bu tarifin miktarlarını ihtiyacınıza göre ayarlayarak ister ara öğünlerde isterseniz ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
Armutlu Smoothie
1 Orta boy armut
1 Bardak kefir
2 Yemek kaşığı yulaf ya da yulaf kepeği
1 Tatlı kaşığı keten tohumu
1 Çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı: Bütün malzemeleri blenderdan geçirin. Afiyet olsun.